Ето ги циганите биячи, които вкараха командос в болница

В десетката

С белезници и под конвой в Районен съд – Пловдив бяха докарани двамата цигани, които пребиха военнослужещия Валентин Димов в пловдивското село Войводиново. Днес съдът гледа мярката за неотклонение на двамата братя, като прокуратурата иска постоянен арест.

Пред съдебната зала биячите отказаха какъвто и да е бил коментар.

Асен и Борис Пакетови пребиха военния навръх Йордановден. Те са съответно на 21 и 17 години. Срещу тях е повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда. Ако бъдат признати за виновни, ги грози затвор от 2 до 10 години. За непълнолетния се присъдата се редуцира, тъй като не е навършил 18 години.

Пред съда обвиняемите изложиха друга версия за случилото се, като казаха, че са били нападнати от военния. Адвокатът им поиска да бъдат освободени с мярка за неотклонение „подписка“. Съдът обаче реши, че няма съмнение, че двамата са нанесли побоя над пострадалия.

„Желая да изляза от тук и да нямам работа с такива неща“, каза Борис Пакетов преди магистратите да обявят решението си. Асен Пакетов пък заяви: „Направихме беля, извинявам се. Искам да сме свободни“.

Разпитани са седем свидетели, един от които пострадалият.  Хората във Войводиново настояват за изселване на всички незаконно настанили се роми в селото. Отричат протестите в селото след жестокия побой да имат етническа или политическа окраска.

Днес в селото започна подписка с искане за максимална присъда за двамата биячи.

Пострадалият военнослужещ Валентин Димов е със счупена ябълчна кост на челюстта, поради което трудно говори и трудно дъвче, показва медицинската експертиза.

Tagged