Юристи, съветващи депутатите, се срамуват от „производството“ на закони у нас

Политика

Съветът по законодателството към Народното събрание не е похарчил и лев през 2018 г., защото експертизата му не е била потърсена по нито един законопроект, разглеждани в парламента, разкри пред БНР председателят на съвета проф. Огнян Герджиков. Известният юрист дори предлага този консултативен орган да бъде закрит. „Стига толкова сме бавили

законотворците с нашите изисквания за едно съвършено законодателство“, иронизира той.

„Вече от една година и малко отгоре нищо не се случва. Бяхме полезни в края на 2017 г. с два законопроекта. Единият беше особено важен – нов АПК – бяхме написали 45 страници обосновано, мотивирано становище, което накара законодателя да се вслуша и да отложи с 6 месеца за преработване този АПК“, коментира бившият служебен премиер. След това експертизата на Съвета не е била търсена, а много от членовете му – светила в правото, не желаят имената им да бъдат свързани с продукцията, която излиза от българския парламент.

„Положението е тревожно, защото няма усещане в отговорните фактори за това колко важно нещо е законодателният процес“, коментира юристът и изтъкна, че у нас има качествени закони , приемани през 1949-1951 година, които още са в сила с малки изменения и допълнения.

Професорът обясни, че „по онези закони отпреди 70 години са работили най-добрите български юристи от старата школа. Те са работили с разбиране за висок професионализъм, а сега го няма този професионализъм. Кодексът за социално осигуряване влиза в сила от 1 януари 2000 година и към днешна дата е променян 134 пъти, защото се работи на парче, по метода „проба -грешка“ без да се привличат качествени юристи. Тъкмо бяхме решили, че създавайки този Съвет по законодателството ще се внесе повече професионализъм, те ни използваха два месеца и половина и дотам бяхме. Липсата на професионализъм в много области ни пречи да направим онзи прогрес в обществото, който българските граждани чакат“, коментира бившият председател на Народното събрание.

Tagged