вторник, октомври 19, 2021
Home > Политика > Цветанов отговори на Радев за изтребителите: Непрозрачно действаше кабинетът „Герджиков”

Цветанов отговори на Радев за изтребителите: Непрозрачно действаше кабинетът „Герджиков”

Политика

Президентът обяви вчера, че конкурсът за новите бойни самолети е опорочен

„С избора на нов тип боен самолет по време на кабинета „Герджиков“, президентът Румен Радев и служебното правителство искаха да задължат следващото Народно събрание и следващия кабинет да берат плодовете на тяхната непрозрачност. Тогава Румен Радев, който лично назначи министър-председателя (Огнян Герджиков) и министъра на отбраната (Стефан Янев), искаше непрозрачно, на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите”.

Това обяви днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, с което задочно отговори на упреците на Радев, че конкурсът за изтребителите е опорочен.

Експертите от Министерството на отбраната внесоха доклада за работата си по избора на нов тип боен самолет в Министерски съвет, като най-вероятно тази сряда ще име решение на правителството. След това предстои дебат в Народното събрание, което трябва да даде мандат на правителството да финализира започнатата процедура“, обясни Цветанов.

По думите му Радев не се държи като държавен глава и обединител на нацията.

На обвинения на президента за лобизъм Цветанов отговори: „Всяко едно решение на страната ни е политическо. Решението да се присъединим към ЕС и НАТО също беше такова и представителите на българските институции винаги са се придържали към него и към евроатлантическата ориентация на България, която на свой ред е гаранция за сигурността ни“

Tagged