КЗК отново спря сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ

Бизнес и Икономика

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново спря сделката между пазарджишката фирма „Инерком“ и ЧЕЗ за продажбите на българските активи на чешката енергийна компания. Това стана ясно вчера от съобщение на сайта на антимонополната комисия. КЗК е взела решение, че окончателното й становище зависи от делото във Върховния административен съд (ВАС), насрочено за месец май.

Миналата година комисията забрани сделката заради опасения от концентрация, която ще осигури на собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова господстващо положение на пазара на фотоволтаични устройства. Това принуди Върбакова да прехвърли тези активи. „Инерком“ обжалва решението на КЗК във ВАС. През декември от компанията в Прага обявиха, че ще започнат преговори с втория класиран кандидат „Индия Пауър“.

Пазарджишката фирма спечели през февруари 2018 г. търгa за продажбата на 67% от българските активи на ЧЕЗ, включващи електроразпределително и електроснабдително дружество в Западна България, фирмата търговец на ток, две фотоволтаични централи и др. На 23 февруари Върбакова сключи в Прага договора за придобиване на контрола върху компаниите. Това предизвика у нас скандал заради съмнението, че тя е поставено лице. Чешки медии, близки до премиера Андрей Бабиш, публикуваха данни, че „Инерком“ смята да финансира сделката с пари от офшорни компании и три български банки.

Tagged