Как бе измислена Шопската салата

Вкусно

Вижте оригиналната рецепта и по какво тя се различава от Жетварската

Оригиналната рецепта за Шопската салата е измислена и утвърдена през 1954-55 г. в ресторант „Черноморец“ в курорта „Св. св. Константин и Елена“ („Дружба“ 1957 -1992 г. бел. ред.). Това разказа пред БНР Петър Дойчев, наричан „доайен на българския туризъм“.

Той е започнал работа в отрасъла през 1948 г. и достига до началник на отдел „Средства за подслон и хранене“ към Комитета по туризъм. Носител на орден „Стара планина“, почетен гражданин на Бургас и Варна.

Според спомените му, веднъж в ресторанта бил генералният директор на „Балкантурист“ Владо Костов. „Една сутрин той събра специалистите в ресторанта – главния готвач, отговорника студена кухня, сервитьори и други служители. И аз присъствах на това събиране с цел да разнообразим менюто на ресторанта, защото наплива вече беше голям и естествено започнахме със салатите“, разказа случката Дойчев. След като била одобрена рецептата на новата Шопска салата в този ден, след дегустация, тя е „пусната в производство“.

Оригиналната рецепта се различава от вариантите, които се сервират днес.

„Шопската салата е изградена от домати и краставици, чушка печена (почистена от люспички и семки), лук (червен сладък). Дойчев добавя, че показател на салатата е лютата чушка поставена отгоре.

Разликата между Жътварската и Шопската салата е, че на Жътварската, която също е рожба на „Балкантурист, е раздробено сирене, с което е поръсена отгоре, а при Шопската сиренето е настъргано.

„Украсата трябва да е от магданоз, никакви розички от домат и други хрумвания. Сервитьорът трябва да попита дали клиентите искат лук или не, а грамажа на ястието е 150-180 г.“, дава указания Дойчев.

Жътварската е със сурова чушка и кромид лук, обяснява още Дойчев. Той разказа още, че салата е наречена Шопска, заради лютата чушка, тъй като шопите обичали люто.

„Тази салата е марката на България. Трябва тази салата да се защити“, призова Петър Дойчев с искане за патент. Шопската салата е популярна на Балканите и Централна Европа и в няколко страни смятат рецептата за своя традиционна.

Tagged