Борисов успя да изхарчи рекордните 2.7 млрд. лв. наши пари за месец

Политика

Бюджетният излишък се стопи до 163.5 млн. лв.

Правителството счупи собствения си рекорд по непрозрачно харчене – през декември „хвръкнаха“ над 2.7 млрд. лв. от излишъка, показват данните на Министерството на финансите, публикувани в края на 2018 г. За сравнение в последния месец на 2017 г. по същия безобразен начин бяха раздадени „само“ 1.6 млрд. лв.

За пореден път правителството формира значителен бюджетен излишък, който се харчи ударно в края на годината. Така, въпреки че в края на ноември излишъкът бе 2.9 млрд. лв., реално годината приключи с едва 163.5 млн. лева плюс. Това е 0.2% от БВП.

По-голямата част от парите на данъкоплатците отидоха за част от магистрала „Хемус“ – 134.2 км от Боаза до бъдещата връзка с пътя Русе – Велико Търново. За нея кабинетът даде 1.349 млрд. лв. още в средата на декември – тогава само за час министрите „наместиха“ близо 1.7 млрд. лв., като парите щели да отидат за ремонт на пътища, за някои от общините и за силовите министерства. По същия начин в края на 2017 г. бяха заделени допълнително 1 млрд. лв. за програмата за „безплатно“ саниране, която и досега не е приключила.

До края на 2018 г. управляващите са успели да раздадат още 1 млрд. лв., но от увъртяното съобщение на Министерството на финансите не става ясно за какво. То е предпочело да се фокусира върху „силното фискално представяне на България“, вместо да се отчете на гражданите как харчи парите им. Правителството дължи обяснение за извънредно разпределените пари в края на годината. Този подход за харчене, който се превърна в традиция у нас, е напълно необоснован. По принцип всички инвестиции и разходи на държавата би трябвало да са планирани и да се изпълняват, както са записани в годишния бюджет, а не по Коледа правителството да раздава пари за каквото му хрумне.

От стенограмата на заседанието на Министерския съвет на 27 декември се вижда, че с изменение и допълнение на Постановление № 315 са одобрени допълнителни разходи и трансфери. Те са одобрени за броени секунди, накуп и без всякакъв коментар от министрите. „Приема се“, бързо обявява премиерът Бойко Борисов. Единствената конкретика се съдържа в

гласуването по точката от дневния ред за отпускане на допълнителни пари на Министерството на младежта и спорта за 2018 г. – с 1 500 000 лв. се увеличава капиталът на „Национална спортна база“ ЕАД. Целта е да бъде изградено разширение на зала за художествена гимнастика на стадион „Раковски“.

Tagged