Управляват ни неграмотни нарциси

Политика
Безкрайно безполезно е да се опитваш да обясниш на некомпетентния човек, че е некомпетентен
Днес един приятел дойде от другия край на София при мен в почивния ден, за да ми покаже документ, изготвен от хора в неговата държавна институция. Наистина това се оказа изключително неграмотно и удивително повърхностно съставен документ, но с претенции, нахално надничащи зад банални и кухи фрази.Виж, братко, каза ми той – ето това е нивото, то вече се измерва в сантиметри – по няколко сантиметра само над морското равнище, над кота нула! И потресаващото е – продължи той, – че тези абсолютно некомпетентни хора са напълно неспособни да осъзнаят колко са некомпетентни!!

От прочитането на документа останах без думи. Махаме правописните грешки, като изписването на сигурност с „о“ – сигОрност. При това няколко пъти.

Успокоих моя приятел, като му казах, че това, което той е установил, от 1999 г. се нарича Ефект на [Дейвид] Дънинг – [Джъстин] Крюгер.При Ефекта на Дънинг-Крюгер некомпетентните хора имат самоувереността и самочувствието, че са по-компетентни от останалите и изобщо не са в състояние да осъзнаят и да оценят своята некомпетентност. Те правят погрешни изводи и вземат неправилни решения, но поради слабата си квалификация, не могат да си дадат сметка какви груби грешки допускат.

Колкото по-слаба е тяхната компетентност, толкова по-високомерно и по-агресивно, без никакво съмнение в своята професионални умения и в катастрофично неведение за експертната си непригодност, те отстояват своите виждания и знания. Освен това се самовъзпроизвеждат, защото ако компетентният човек се заобикаля с компетентни хора, то некомпетентният човек се заобикаля с некомпетентни хора.

Безкрайно безполезно е да се опитваш да обясниш на некомпетентния човек, че е некомпетентен – той няма да те разбере именно защото е некомпетентен. Обречен на неуспех е всеки опит да му покажеш и докажеш, че даден проблем има трудно и сложно решение, защото той е убеден, че всичко е много по-лесно и много по-просто и че той най-добре знае какво и как.

Можем да обобщим с по-философски привкус така – колкото повече знае (и може) един човек, толкова повече той знае, че нищо не знае; а колкото по-малко знае (и може) един човек, толкова повече той не знае, че нищо не знае…

Ефектът на Дънинг-Крюгер се превръща в основна характеристика на днешната ни власт. Този ефект е главната причина да виждаме толкова много нарцисизъм, нахаканост, напереност, неграмотност, пълна липса на трезво схващане за способностите си, свещена простота в изказа, наивна самоувереност в силите, нахално демонстрирано самочувствие и тотална неспособност за преценка на тяхната компетентност у изключително голям брой хора.

Именно поради този ефект толкова много представители на властта са като излезли от един калъп – говорят с груби грешки и неразбиране на материята, като колкото по-повърхностни са техните познания, колкото по-семпли са те в интелектуално отношение, толкова по-самовлюбени и по-силно повярвали са си в говоренето…

Коментарът е от фейсбук профила на Николай Слатински

Tagged