Пловдив бие София по ръст на заплатите

Бизнес и Икономика

Пловдив е с 9,1% среден годишен ръст на заплати в производството, докато в София той е 7,4 на сто, а в цялата страна – 7,5. Ако завършил тази година възпитаник на Механото започне работа като оператор на машини, стартовата му заплата ще е 840 лева, но прогнозата е до края на 2019 г. да достигне 1200 лева. За монтажниците перспективата е възнаграждението им да нарасне от 730 на 960 лв., а за работна ръка с друга квалификация – от 1000 лв. на 1600 лв..

Това обяви Георги Стоев от „Индъстри Уоч”, който анализира работата на Образователно-индустриалния борд в Пловдив, тенденциите на пазара на труда и направи прогноза за 2019 г., пише „Марица“. По инициатива на борда с цел ранно кариерно ориентиране шестокласници и седмокласници от основните пловдивски училища „Яне Сандански”, „Димитър Талев”, „Васил Левски”, „Васил Петлешков” и „Св. св. Кирил и Методий” в село Труд посетиха 5 компании от индустрията – „Анди”, „Либхер”, „Биомашиностроене”, „Профилифт” и „БТЛ Индъстрийз”, припомня сайтът „Блиц“.

Целта е децата да влязат в реална производствена среда и да бъдат привлечени да учат в професионални паралелки и гимназии. До момента в инициативата са участвали 168 ученици. Догодина се очаква броят им да стане 1000. Днес зам.-кметът Стефан Стоянов е на среща в МОН, на която ще преговаря за финансова подкрепа за разширяване на програмата. Министерството има свои представители в Индустриално-образователния борд, в който членуват още общината и бизнесът. В Пловдив 50% от производството в момента е съсредоточено в индустриалните зони, очерта ситуацията Георги Стоев от „Индъстри Уоч”.

И подчерта, че има феноменален ръст на заетите в него – само за 2017 г. новонаетите в производството са 38 000. Коефициентът на заетост е 55,4% – най-високият след столицата. Механичният прираст към областния град от хора, които са дошли да живеят под тепетата през 2017 г., е 2400 човека. Други градове със стабилен растеж са Варна и Бургас, но Пловдив расте бързо, с млади хора, които се преселват да живеят тук, уточни Стоев. Инж. Пламен Панчев увери, че Тракия икономическа зона обмисля да строи общежитие в базата на Професионалната гимназия по машиностроене, като инвеститор се очаква да бъде „Мекалит” – предприятието край Куклен, което произвежда части за черна и бяла техника.

Tagged