Далавера на Каракачанов! 31 милионa за храна без обществена поръчка в МО

В десетката

Oколо 31 млн. лв. е похарчило министерството на отбраната за храна за последните 3 години, без за това да бъде обявена обществена поръчка, показа разследване на бТВ.

Сагата с изхранването на военните започва през лятото на 2015 г. Армията остава без доставчик на храна, след като договорът на тогавашния изтича. Обявена е нова обществена поръчка на прогнозна стойност 25 898 608 лв. без ДДС. Тя е за доставка на храни и напитки за всички военни формирования, хотели, почивни станции и военни клубове. Година по-късно министерството класира само 7 от участвалите 18 кандидати. Поръчката е блокирана след жалби на декласираните кандидати пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и пред Върховния административен съд (ВАС). Тогава министър на отбраната е Николай Ненчев.

В закона за отбраната е предвидено на военните да се осигурява безплатна храна и напитки. Има възможност парите за храна да се изплащат на всеки военен на ръка. Тези средства се внасяха в обща каса и се разпределяха и се стараехме до голяма степен да откликнем на нуждите, тоест да спазим този норматив и извън рамката на закона, обяснява Ненчев пред телевизията.

Това се запазва и по време на служебния министър Стефан Янев, въпреки че законът е променен в края на 2016 г. и в него се казва, че при занятия, учения, тренировки и лагери на военнослужещите се осигурява безплатна храна и напитки, а не пари. Ивайло Пандов е собственик на една от фирмите, които искат да снабдяват армията. Неговото дружество е сред обжалвалите процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка. Пандов смята, че парите се харчат незаконно, като се се купуват продукти за готвене без никакъв контрол.

„До 30 октомври, сумата е 30 980 555 лв Прогнозата на поръчката беше 31,78 млн. лв. Аз ви казвам, че са похарчени по-малко пари. И това са пари, предвидени по закона, като порцион на войника. Вие какво предлагате, да оставим войската без храна три години, защото осем фирми се обжалват една друга“, попита настоящият министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той добави, че е безсилен .

„Аз Ви казвам, че няма какво да се направи. Или трябва да храним войниците или да разпуснем армията“, сподели Каракачанов.

Tagged