Честито! КФН остана без шеф, Караиванова се уреди с пост в ЕБВР

Бизнес и Икономика

Комисията за финансов надзор (КФН) остана без шеф. Правителството на днешното си заседание реши да предложи Карина Караиванова да замени съпруга на Ирина Бокова – Калин Митрев, като представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Решението влиза в сила от 1 март 2019 г.

Това е странно решение на фона на последните скандали в работа на КФН. Регулаторът проспа фалита на „Олимпик“. Това доведе до скок на цената на задължителната „Гражданска отговорност“ от 180 лв. за миналата 2017 г. до 300 лв. в края на лятото на 2018 г.

В момента никой не може да даде гаранции, че „Гражданска отговорност“ няма да спре да поскъпва. Анализ на пазара за автомобилно застраховане показа големи дефицити в сектора.

През последните две години начело на КФН Карина Караиванова показа, че не успява да ръководи деликатни материи като автомобилното застраховане.

Не трябва да се забравя и последният скандал около предложената от КФН проектонаредба за въвеждането на системата „бонус-малус“ в „Гражданската отговорност“. Предложеният текст газеше гарантирани от Конституцията права като равнопоставен на личната и държавната собственост и други скандални предложения.Оттеглянето на Карина Караиванова допълнително може да причини сътресения. КФН има ключова роля по подготовката за влизане на България в Банковия съюз и в ERM II. Регулаторът трябва да проведа оценка на активите за пенсионните фондове и застрахователите.

Припомняме, че Европейската банка за възстановяване и развитие е един от най-големите инвеститори в България, с която страната ни поддържа дългогодишни отношения на ползотворно сътрудничество, посочва още пресслужбата на МС.

От 2016 г. представител на България в институцията е Калин Митрев.

От началото на дейността си у нас, от 1993 г. до 31.10.2018 г., ЕБВР е предоставила инвестиции в размер на 3.847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката на страната. Инвестициите в частния сектор представляват 56 % от актуалния портфейл на банката в България.

ЕБВР е създадена през 1991 г,. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирани икономики на страните от Централна и Източна Европа, приели да съблюдават принципите на плуралистичната демокрация. Акционери в нея са 67 държави и 2 междудържавни институции – Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка. Акционерният капитал на ЕБВР е 30 млрд. евро. Република България участва в капитала на ЕБВР с 237,11 млн. евро.

Tagged