Баневи ще бъдат върнати в България на 6 декември

В десетката

Връщането на семейство Баневи ще бъде осъществено на 6 декември. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му предстои актуализиране на обвиненията и задържане за 72 часа.

„Това, което ще предприемат колегите от Специализираната прокуратура е незабавни действия – ново актуализирано обвинение, задържане за 72 часа и незабавно искане за постоянно задържане“, заяви Цацаров.

„Полетният график е утвърден и е работа на ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието. За нас е важно самото пристигане и организацията, която е свързана с по-нататъшните действия по разследването“, добави главният прокурор, цитиран от „Фокус“.

Информацията за връщането на Баневи беше съобщена неофициално преди дни. Според нея децата Евгения и Николай Банев няма да се върнат в София, защото учат в чужбина. Баневи възложили на познатия им архитект Димитър Дюлгеров да продаде картини от дома им в Бояна, за да платят на френския си адвокат и да си оправят дълговете.

Двамата са разследвани във връзка с приватизацията на завод „Полимери“ АД и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г.

В края на октомври шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев каза, че делото срещу двамата ще онагледи „бандитската приватизация“ и „обезкостяването“ на завод „Полимери“. Според прокуратурата източването на предприятието станало, след като клиентите на дружеството били принуждавани да превеждат пари за направени покупки по сметките на офшорни компании. Установени били и случаи на взимане на пари от касата на предприятието.

Tagged