Бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров: Работя за 15%, но може и за 20%

В десетката

„Значи, виж сега, моите условия, аз по принцип, нали, горе-долу, работя за 14-15% от сумата, зависи каква е. Но това ще го уточним с тебе, това не е проблем“. Това се чува от подслушаните разговори между бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров и бизнесмена Александър Ваклин, които бяха пуснати в съдебната зала по настояване на прокуратурата.

Петко Дюлгеров е обвинен като посредник на подкупа, за който прокуратурата твърди, че е бил предназначен за тогавашната кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Парите са били предоставени от Александър Ваклин, за да получи разрешение за строеж в „Младост“.

Ключов момент е, че в разговорите си с Ваклин Дюлгеров никъде не споменава поименно Иванчева. Вместо това говори за „нея“ и „госпожата“. Петко Дюлгеров първо казва на бизнесмена, че иска 15%, но след това уточнява, че може да вземе и 20% в зависимост от сложността на задачата. Двамата отварят дума за забавената преписка за строежа в „Младост“. Дюлгеров няколко пъти казва на Ваклин да се подготви за парите и му преразказва как са минали разговорите му с „нея“ и „госпожата“. Прокуратурата твърди, че Дюлгеров е имал предвид Иванчева.

Бизнесменът Ваклин настоява по време на разговорите за лична среща с кметицата на „Младост“, защото иска да получи лични гаранции, че документите за останалите му строежи няма да се бавят. „Само сметни за каква сума става въпрос, не мога да рискувам“, казва строителят. „Тука аз ти гарантирам“, отвръща му Дюлгеров, защото кметицата не иска да се срещне с него. „Много те уважавам, но това е друг човек. На мен не са ми за закуска пари“, казва бизнесменът.

Накрая той обаче заявява, че сумата е в „рамките на разумното“, би могъл да си затвори очите и да каже – „не ме интересува как се случват нещата, важното е да се случат“.

На 17 април тази година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани при показна акция в центъра на София за подкуп от 70 000 евро. От тях 14 000 са били за посредника Петко Дюлгеров, който също бе арестуван. Разследващите казват, че Иванчева е приела парите, защото ръцете ѝ са били осветени от белязващото вещество. Защитата на Иванчева казва, че всичко това е постановка, а ръцете на арестуваните са се замърсили при подписване на протоколите по време на ареста. На предишно заседание по делото Александър Ваклин потвърди, че никога не е говорил с Иванчева за подкуп.

Съмнения и срещу прокуратурата

В същото време „Биволъ“ публикува лист от разпечатка от СРС на Ваклин с неизвестен мъж, направен пред кабинета на Иванчева на 9 февруари тази година. Една реплика от тази разпечатка повдига въпроса дали самата спецпрокуратура не е искала пари, за да направи реализацията срещу Иванчева. „Неизвестен мъж казва на Ваклин: Ти не знам дали знаеш (не се разбира), аз имам оферти (не се разбира) от Специализирана прокуратура за петнайсе’ хиляди ле’а. (Не се разбира) те да я напра’ат (не се разбира). Мен целта ми не е (не се разбира)…

Ваклин: Ма не, няма смисъл, а, не, то има смисъл да напра’име, ама, ма, ма. Айде да седнем да пием кафе.“ Иванчева и Петрова вече седем месеца се намират в ареста. Те са подали над 100 жалби за условията в килията им в столичния арест. През миналата седмица омбудсманът Мая Манолова разпространи снимки на килията и обяви, че тя не отговаря и на минималните стандарти.

Tagged