Порошенко отчаяно насъсква другите срещу Русия

Европа и Светът

Русия се подготвя да атакува украинските градове Мариупол и Бердянск, защото иска да си осигури наземен достъп от окупирания Донбас към анексирания Крим, заяви украинският президент в интервю за германската медия Funke Media Group. По думите му Русия е струпала по украинските граници около 80 000 военни заедно с тежко въоръжение, включително 500 самолета и 300 хеликоптера. „Ако някои политици не престанат да флиртуват и да танцуват с Путин, никой не бива да изключва заплахата от разрастване на мащабите на руската агресия“, каза той. Според него днес в Украйна се решавало бъдещето на свободния свят.

Бившият германски външен министър Зигмар Габриел бе сред политиците, които осъдиха действията на Киев при инцидента. „Мисля, че в никакъв случай не трябва да позволим на Украйна да ни въвлече във война, а Украйна се опита да направи това“, каза дипломатът в интервю.

Междувременно Русия повдигна обвинения за незаконно пресичане на границата срещу задържаните украински моряци в Керченския проток, предаде ТАСС. Русия задържа общо 24 моряци, сред тях е и украинец от български произход. Ако бъдат осъдени, моряците могат да получат до 6 г. затвор.

В същото време в Петербург около 50 души се събраха на Невския проспект, за да протестират срещу действията на Русия при керченския инцидент. Те носиха плакати, осъждащи пленяването на украинските кораби. Демонстрантите настояваха пленените моряци да бъдат освободени и върнати в родината им, както и корабите им.

Tagged