Модерните оръжия не могат да компенсират недостига на кадри в армията, смята президентът

Политика

Модерните оръжия и технологии никога няма да компенсират недостига на хора в българската армия. Това заяви президентът  Румен Радев в приветствието си към офицерите и курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Президентът и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов са гости по случай 140 години от откриване на първото военно училище в България.

„Професионално подготвените офицери, сержанти и войници са основата на модерната армия, тази армия, от която България има нужда. Модерните оръжия и съвременните технологии никога няма да могат да компенсират липсата на хора. Трябва да се инвестира повече в подготовката на бъдещите български военни лидери. Това са хора с умения, възпитани в идеалите и ценностите на родолюбието, честта и дълга“, каза Радев.

Президентът благодари на ръководството на НВУ „Васил Левски“ за постигнатите високи резултати и осъвременените учебни програми. Той увери курсантите и студентите, че са избрали правилното място и припомни, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг към отечеството.

Тържественото събрание се проведе в музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. В него участват и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, и 28 предишни началници, техни заместници и декани на факултети на военните училища. Ще бъдат връчени награди на заслужили офицери.

Честванията продължават утре, когато в криптата на университетския храм „Св. Седмочисленици“ ще бъде положена пръст от връх Каймакчалан и Калатепе, след което ще се проведе юбилейна научна конференция.