Макрон ще води „битка за цивилизацията“ за Европейския парламент

Европа и Светът

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще се стреми към възможно най-широка листа за участие в изборите за Европейски парламент догодина. Той окачестви тези избори като „битка за цивилизацията“, предаде ДПА.

„Аз не съм европеист, нито глобалист“, каза Макрон в интервю за френския седмичник „Журнал дю диманш“.

Той използва понятието „европеист“, с което лидерът на френската крайна десница Марин Льо Пен нарича проевропейски настроените политици, отбелязва ДПА.

Центристкият френски лидер се опита да си върне позиции на полето на риториката от своите опоненти от популистката десница като италианския вицепремиер Матео Салвини и унгарския премиер Виктор Орбан, отбелязва ДПА.

„Вярвам в силната идентичност на всеки народ, вярвам в историята и амбицията на нашия народ“, каза Макрон.

Салвини и Льо Пен окачествиха изборите за Европейски парламент догодина като съревнование между своя националистически мироглед и проевропейския либерализъм на Макрон. Изглежда той приема това предизвикателство, отбелязва ДПА.

„За европейските избори ще направя всичко, което мога, за да може гласът на прогресивните, на демократите, на тези, от чието име говоря – и се надявам те да бъдат представени във Франция от възможно най-широка листа (с кандидати) – да бъде чут“, заяви Макрон.

„Това е битка за цивилизацията, историческа борба и няма да отстъпя нищо пред крайностите“, подчерта той.

Миналата седмица лидерът на политическата сила на Макрон партия „Република, напред!“ Кристоф Кастанер, лидерът на либералите в ЕП Ги Верхофстат и други лево- и десноцентристки европейски политици дадоха сигнал за възможна коалиция, като казаха, че искат да „преоткрият“ Европа.