Енергийната сигурност ще се гарантира с ликвидност на пазарите ни

Бизнес и Икономика

Осигуряването на ликвидност на енергийните пазари бе изтъкнато от министъра на енергетиката Теменужка Петкова като ключово условие за гарантиране на енергийната сигурност както в областта на електроенергетиката, така и при газовите доставки. Министър Петкова участва в кръгла маса на тема „Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа“.

Петкова подчерта, че изпълнението на правителствените приоритети в областта на електроенергетиката може да бъде постигнато чрез обединяване на пазарите, което ще осигури по-голяма ликвидност в полза на потребителите. Тя припомни, че преди броени дни Електроенергийният системен оператор даде старт на изграждането на нов електропровод между Варна и Бургас на стойност 30 млн. евро. „Това е доказателство, че ние работим активно, за да гарантираме енергийната сигурност“, подчерта Петкова.

По време на срещата Петкова запозна участниците и с развитието на междусистемните връзки в региона, както и с намерението на правителството да изгради газоразпределителен център на територията на страната. По думите на енергийния министър реализацията на тези проекти илюстрира усилията на правителството за гарантиране не енергийната сигурност в газовата област. Петкова подчерта пред участниците в срещата, че изграждането на  интерконектора между Гърция и България е необратим процес, след като всички ключови обществени поръчки за него вече са в ход. „Този проект има изключително голямо значение за диверсификацията на източниците за доставка на природен газ не само за България, но и за целия регион“, допълни Петкова и припомни, че връзката е определена от ЕК като един от седемте топ приоритета в областта на енергетиката.

Пълната си подкрепа за проекта декларираха посланиците на САЩ и на Гърция в България – Ерик Рубин и Григориос Василоконстандакис.

Вече изграденият интерконектор между България и Румъния също има своята съществена роля за диверсификацията на газовите доставки в региона. Енергийният министър припомни и подписаната декларация между България и Сърбия за реализация на междусистемната връзка  между двете страни до месец май 2022 г.

Петкова запозна участниците в кръглата маса и с решението на българската държава да участва в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Това ще осигури възможност за доставки от различни източници като САЩ, Катар, Алжир и други. „При успешно изпълнение на тези газови проекти още към 2020 г. България и регионът на Югоизточна Европа ще имат алтернативни източници и маршрути за доставка на природен газ“, завърши Петкова.