Стефан Данаилов получи „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство

Култура и Изкуство

Големият български актьор Стефан Данаилов получи „Аскеер-2015“ за цялостен принос към театралното изкуство. На церемонията в театър „Българска армия“ вчера вечерта наградите – в 12 категории бяха връчени за 25-и път. Галаспектакълът беше под режисурата на Диана Добрева и по сценарий на Ангел Еленков.

Теди Москов получи „Аскеер“  за своя спектакъл „Каквато ти ме искаш“.

Наградата за водеща женска роля взе Илка Зафирова за „Г-жа Клайн“ от Никълъс Райт на Стилиян Петров в „Театър 199“. Герасим Георгиев – Геро грабна водеща мъжка роля за „Семеен албум“ на Малин Кръстев в Младежкия театър „Николай Бинев“.

Наградата за драматургия получи актьорът Малин Кръстев за постановката „Семеен албум“, поставена в Младежкия театър.

Призът за най-добър спектакъл получи „Къщата на гнева“ по Лорка на Диана Добрева, поставян в театър „Възраждане“.

С „Аскеер“ за изгряваща звезда беше наградена Радина Думанян за ролята на Матилда в „Чиста къща“ от Сара Рул, постановка Иван Урумов, Драматичен театър „Николай Масалитинов“ – Пловдив.

Отличие за поддържаща женска роля си поделиха Донка Аврамова-Бочева за ролята на Мартирио, Николина Янчева за ролята на Адела, Филипа Балдева за ролята на Ангустиас, Лиляна Шомова за ролята на Магдалена, Яна Кузова за ролята на Амелиа и Жана Рашева за ролята на Понсия в „Къщата на гнева“ по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър „Възраждане“.

За поддържаща мъжка роля беше отличен пък актьорът Стефан Мавродиев за ролята на Гърти в „Кривите огледала“ от Дейвид Линдзи-Абер, постановка Ивайло Христов, Младежки театър „Николай Бинев“.

Сред гостите на официалното връчване на наградите бяха вицепремиерът Меглена Кунева, министърът на отбраната Николай Ненчев и заместник-министърът на културата Боил Банов.